![]() |
Pikkuapulainen |
Kuljin kellarin rappusia alas. Käsissäni oli pieni kippo.
Siihen oli määrä hakea karviaismarjahilloa. Äiti oli antanut taas
pikkutytölleen päivittäisen tehtävän. Samaan aikaan äiti itse oli keittiössä
valmistamassa maailman parasta ruokaa, ja kohta isä tulisi töistä kotiin. Sitten
syötäisiin yhdessä.
Lapsena äidin laittama ruoka oli lähes ainoaa hyvältä
maistuvaa ruokaa. Tädin marjakiisseli oli ihan kamalaa, ja sitä oli pakko
syödä, että sai sitten katsoa lasten ohjelmia televisiosta. Täti jätti marjat
kiisseliin, mutta äiti siivilöi ne aina pois. Hoitopaikan täti taas kysyi,
mistä ruoasta pitäisin. No, kaalilaatikosta tietysti. Mutta hoitotädin
kaalilaatikko oli ihan kamalaa. Hän laittoi siihen siirappia – yöäk.
Kipeänä sai aina
äidin makaronivelliä – miten ihanaa! Ei mahtaisi tuntua enää niin suurelta
kulinaariselta kokemukselta. Harvinaista herkkua oli myös suklaakiisseli ja
pilvipuuro. Rex-kakku juhlisti tilanteen kuin tilanteen.
Isoäidin bravuurinumero oli sokerikakku ja uunissa hyvin paistunut
liha. Ruokakonttorissa oli lähes aina muhimassa talkkunaviiliä. Leivän teon
seuraaminen oli myös kiinnostavaa puuhaa. Katselin, kuinka taikina kupli
tiinussa. Sitten isoäiti tottunein käsin leipoi leipää ja teki juomalasilla reikäleipään
reiät. Mitä ihanaa leipää olikaan lopputuloksena. Lähes samanlaista saa nytkin Sysmän
Leipomosta. Samalla kylällä leivottiin varmaan samoihin juuriin. Ehkä sen leipomon leivän juuri on sama kuin
isoäidin leivän?
Aikuiseksi kasvettuani minusta tuli ennakkoluuloton uusien makujen
suhteen. Lähes 30 vuotta sitten Kreikassa käydessäni suomalaiset turistit
kertoivat, että täällä syödään ihan kummallisia ruokia. Laittavat jugurttiin
kurkkua ja valkosipulia. Sitähän piti heti mennä maistamaan ja jäin saman tien
koukkuun. Teen usein tsatsikia ruokapöytään lisukkeeksi. Voisi sanoa, että
vähän nahistunut salaattikin menettelee, jos saa kyytipojaksi tsatsikia.
Kun lapset olivat pieniä, saatoin tehdä aterialle kolmekin
eri ruokalajia – jokaiselle oman maun
mukaan. Nyt tulee jo kuljettua helpompaa tietä: yksi ruokalaji yhdelle
aterialle. Tosin, kun miehen kanssa ollaan kahdestaan, syödään aika yksinkertaisesti.
Viikonloppuna voi sitten fiilistellä enemmän.
Ulkona tulee syötyä lähinnä matkoilla. Ottaen huomioon, että
ulkona syöminen on ainakin Suomessa aika hintavaa, pitäisi ruoan olla hyvää.
Usein se ei sitä ole. Pettymys on karvas. Pyrin kyselemään vieraalla
paikkakunnalla kadun miehiltä, mistä saa hyvää ruokaa. Saatan myös hetken
seurailla, minkä ruokapaikan ovi käy tiuhaan.
Tämän annoksen olen syönyt Tallinnassa. Juusto oli oikein hyvää. |
Tämän raikkaan salaatin söin Riikassa. Leivät olivat erittäin herkulliset. |
Jos joku ruokapaikka on tänään hyvä, ei se sitä välttämättä
ole ensi vuonna. Olen löytänyt Tallinnasta hyviä ruokapaikkoja ja vuoden parin
päästä ne ovat menettäneet terävimmän kärkensä. Seiniä ehostetaan, annoksia
pienennetään ja hintoja nostetaan. Mautkin pääsevät katoamaan.
Tämä on ollut paras Créme brûlée ikinä. Söin sen Tallinnassa Bear Garden -nimisessä ravintolassa. Toistamiseen sitä ei siellä ole saanut. |
Olen ihan varma, että monen vanhemman ihmisen kotikeittiössä
tarjotaan paljon parempaa ruokaa kuin ravintoloissa. Ehkä ulkomaanmatkoilla
voisi jotenkin päästä paikallisten kotikeittiöiden herkkuja syömään, ja miksei
sen voisi tehdä myös Suomessa? Ravintolapäivä alkoi Suomesta, mutta taisi elää
oman aikansa ja sitten hiipui.
Ohjeet ovat hyvät, mutta taitava kokki osaa niitä soveltaa
ja tehdä herkullista ruokaa kaapista löytyvistä aineksista. Eikös pizza ja
pyttipannu ole niistä hyviä esimerkkejä? Joulun aikaan meidän keittiössä piti
tehdä punaviinikastikastetta. Ei ollut tavallista punaviiniä, mutta oli Lidlin
glögiä. Kuinka ollakaan, siitä poika loihti aivan oivallisen
punaviinikastikkeen uunilihalle. Vain mielikuvitus on rajana.
Ei muuta kuin kohti uusia kulinaarisia kokemuksia!
Mukava kirjoitus jälleen! Samoilla linjoilla minäkin; monet ystävämme ovat mitä parhaimpia kotikokkeja ja jokaisella se oma bravuuri. Ja entisajan äidit osasivat loihtia maistuvaa yksinkertaisistakin aineksista. Ja osasivat kypsyttää riittävästi!
VastaaPoistaSysmän Leivän juuri taitaa olla Pylkkäsen emännän tiinusta: Pylkkänen oli aikanaan maankuulua ruisleipää, ja sitä lahjoitettin eri maiden johtajillekin ja lennätettiin Amerikkaan asti...mutta tämä juuri-asia pitänee vielä varmistaa. Eilen poikkesimme Sysmässä ja ostimme leipää pakkaseen.
Kiitos palautteestasi. Kerro tuosta juuri-asiasta lisää, kun saat siitä tietoja. Missähän päin Sysmää tämä Pylkkänen eleli?
PoistaRaija Pylkkänen asui ja leipoi ruisleipää Sysmän kirkonkylässä. Hän leipoi neljäkymmentä vuotta leipää joka arkipäivä. Leipä oli niin suosittua, että sitä piti varata Peltolan kaupasta päiviä etukäteen jos mieli saada omaan ruokapöytäänsä:)
PoistaKiitos tästä tiedosta. Olisipa saanut maistaa sitä Raija Pylkkäsen leipää! - Aiemmin Vääksyn keskustassa kivijalassa oli aivan ihania leipiä ym tarjoava lähinnä kesäkahvila. Ihan sen paikan takia tuli lähdettyä Vääksyyn. Sitten kahvilan pitäjä vaihtui ja lumous haihtui.
Poista