lauantai 4. marraskuuta 2017

Junalla Viipuriin


Tämä herkullinen jälkiruoka tarjoiltiin meille ravintolassa nimeltään Русский Дворь.


Ei voi olla totta, miten nopeasti ja vaivattomasti junalla pääsee Viipuriin. Vainikkalan jälkeen meni vain hetki, kun piti jo vetää nuttuja niskaan. Missä tulli viipyi, kohta pitäisi jo poistua junasta? Sitten tuli kuulutus ja ihan selvällä suomen kielellä: ”Viipuriin jäävät tullataan asemalla”.

Tiukkailmeiset virkailijat ohjasivat meidät junasta asemarakennukseen. Näytimme passeja ja viisumeitamme. Tarkastus oli nopeasti ohi. Kun laitoin asemalla passiani laukkuuni, tuli virkailija jo hätistämään meitä ulos asemarakennuksesta. Asemalla oli enemmän vartijoita kuin siviilejä. Toista oli ennen Neuvostoliiton aikaan. Silloin asema kuhisi väkeä. Tuoksujakin oli monenlaisia.

Viipuri 27.10.2017 
Kotona Suomessa oli jo melkoinen lumipeite, mutta Viipurissa ei ollut lumesta tietoakaan. Pääsimme nopeasti aseman lähellä sijaitsevaan hotelliimme, Druzhbaan. Ala-aulassa ystävällinen virkailija toivotti meidät tervetulleeksi hyvällä englanninkielellä. Hän otti passimme ja antoi avaimen huoneeseemme. Saimme huoneemme jo aamulla!

Hotelli Druzhba,  yksi neuvostoaikainen muistomerkki

Kuljeskelimme päivän kaupungilla ja poikkesimme ruokailemaan suomalaisittain Maku-nimiseen baariin(Пр.Ленина 16). Valmiit annokset olivat nähtävillä lasivitriinissä. Se helpotti valintaa. Olimme kaikki oikein tyytyväisiä ruokiimme, eikä hintakaan ollut paha. Tarjoilijat olivat ystävällisiä, ja saimme vielä jotain ekstraakin maistettavaksemme.

Illaksi olimme varanneet kauneushoidot. Paikan hiljaisuus yllätti. Missä olivat asiakkaat? Keväällä käydessämme samassa paikassa oli ollut melkoinen vilske. Varmasti vuodenaika vaikutti asiaan, mutta kuulemma myös lisääntynyt kilpailu turistien ruplista. Hieronta oli mahtava ja samoin myös kasvo- ja jalkahoito.

Illalla olikin jo taas nälkä. Druzhban ravintola oli ilmiselvästi varattu johonkin iloiseen juhlaan, ja meidät ohjattiin baariin. Ruokalista oli iloksemme myös suomeksi. Tilasimme kala- ja borssikeitot. Annokseen olisi listan mukaan kuulunut valkosipulileipä. Sitä ei näkynyt, joten pyysin tarjoilijalta erikseen leipää. Laskussa sitten leivistä olisi haluttu veloittaa erikseen.

Näkymä hotelli Druzhban ikkunasta 28.10.2017

Yöllä oli satanut hiukan lunta ja kävelimme loskaisia katuja jatkohoitoihin kauneushoitolaan. Hoitojen jälkeen pyysimme asiakaspalvelijaa tilaamaan meille taksin Karuselliin. Taksi maksoi 150 ruplaa, kun sillan toinen puoli ei kuulemma ole enää kaupunkialuetta. Kyyti oli joka tapauksessa halpa ja hyvä. Ystävälle löytyi kaunis takki Karusellin takkikaupasta.

Paluumatkalle emme onnistuneet saamaan taksia, ja se koitui meidän onneksemme. Miten ihana linnan ympäristön alue onkaan! Emme valitettavasti pystyneet ajan puutteen vuoksi paljoa paikkoja koluamaan. Tänne olisi tehtävä uusi tutkimusmatka!

Silmiimme osui ravintola nimeltään Русский Дворь (Russkiy Dvor). Muistin toisten turistien maininneen sen hyvänä ruokapaikkana ja sellaiseksi se osoittautuikin. Ruokalistalta löytyi Kievin kanaa, ja sitähän piti maistaa. Jälkiruoaksi tilasimme jäätelöä ja omenastruudelia. Miljöö oli mitä kiinnostavin. Rakennus oli rakennuttu joskus 1700-luvulla ja kuului varmaan linnan alueeseen.

Pian koitti aika, jolloin piti hakea matkalaukut hotellin säilytyksestä ja lähteä kohti juna-asemaa.
Kävimme vielä ruokakaupassa ostamassa vettä kotimatkaa varten. Tutkistelin kaikessa rauhassa viinipulloja kaupan kapealla käytävällä, kun vierestäni alkoi kuulua lonk, lonk. Apua, mitä tapahtui? Olin osunut olkalaukullani selkäni takana oleviin vodkapulloihin. Hyllyt olivat metallia ja pullot kapeita. Oli kuin olisin ollut keilaamassa: pullo toisensa jälkeen kaatui. Vartija oli salamana paikalla ja tutki jokaisen pullon tarkkaan, oliko pullo mennyt rikki. Minä seisoin vieressä punaisena kuin mansikka. Huh, yhtään ei ollut mennyt rikki. Olisin varmasti joutunut korvaamaan pullot, jos jotain olisi tapahtunut. Selvisin siis säikähdyksellä.

Tullaus alkoi puolisen tuntia ennen junan lähtöä. Ensin meidät tutkittiin metallinpaljastimella, ja laskin taskussani sai piippauksen aikaiseksi. Seuraavaksi jouduimme kaikki avaamaan laukkumme, ja saman tien sulkemaankin.

Viipuriin on helppo matkustaa junalla, mikäli passi ja viisumi ovat kunnossa. Junalippuja saanee hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Viipuri on kaunis kaupunki, ja keväällä pitää päästä Monreposin puistoa tutkimaan.

Joku toinenkin on tainnut pitää Viipurista. 



4 kommenttia:

  1. Mukava kuulla, että Allegrolla voi matkustaa Viipuriin (y) Ajamme sinne useinmiten omalla autolla, mutta huonojen kelien aikaan juna olisi huolettomampi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tekstistä oli jotain hyötyä jollekin. Kiitos!

      Poista
  2. Missä putiikissa kävitte kasvohoidoissa? Millä kielellä tilaukset ja minkä hintaista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauneussalongin nimi on Tout a Fait. Se sijaitsee osoitteessa Lenina 10. Tilaukset tehtiin facen kautta suomeksi. Hintaa en nyt muista, mutta heidän facebook-sivulta löytyy hinnasto. Tämä ei varmasti ole niitä halvempia paikkoja Viipurissa, mutta asiointi on sujunut hyvin.

      Poista