perjantai 9. joulukuuta 2016

Tallinnan käsityömessut


Nämä takit ovat mykistävän upeita. 
Kun kello herättää kolmelta yöllä, on vitsit vähissä. No, eipä sitä ole kovin hyvin tullut nukuttuakaan. Vähän väliä on pitänyt katsoa kelloa: joko nyt? Edessä ei ole lehden varhaisjakoon lähteminen, vaan Tallinnan käsityömessuille meno.

Ei voi olla ihan täyspäinen, kun tällaisen matka-aikataulun on valinnut. Tosin pysäkillä huomaan, että on tässä samassa veneessä muitakin. Hyvien huomenien jälkeen bussikuski luotsaa meidät turvallisesti Lehtimäen matkalla (www.lehtimaenmatkat.fi) Länsisatamaan. Liput käteen ja ei kun menoksi.

Kyllä tämä on helppoa. Vaikka vasta aamulla olisi päättänyt lähteä, niin sekin onnistuisi. Toista oli joskus 1980-luvulla, kun ensi kertaa matkustin Tallinnaan. Piti olla viisumi, että pääsi maihin Tallinnassa. Hankimme silloin vuosiviisumit matkustamista helpottamaan, mutta niistä matkoista kerron sitten joskus.

Vaikka olemme aamun ensimmäisellä laivalla, on laiva jo melko täysi matkustajista. Perinteitä täytyy noudattaa: katkarapuleipä ja lasi kuohuvaa. Merimatka taittuu niin nopeasti, ettei ehdi kunnolla edes laivan myymälöiden valikoimia tutkistelemaan.

Heti satamasta otamme taksin laululavalle, jottei aikaa turhaan tuhlautuisi. Taksimatka kuluu rattoisasti kuskia haastatellen. Hän kertoo olleensa kolme vuotta Venäjän armeijassa ja matkustaneensa maata ristiin rastiin. 
Tällaisen hankin sitten joskus, mutta omilla väreilläni. 

Koska olimme olleet Tallinnan käsityömessuilla jo keväällä, tiesimme mitä odottaa. Jotain ostoksia oli jäänyt harkintaan, ja niitä olisi tarkoitus nyt tehdä. Koska messut eivät oikein vielä ole avautuneetkaan, on väkeä paikalla varsin vähän. Se on oikein hyvä juttu.  Ensimmäiseksi silmäni osuvat valtavaan lapasvalikoimaan, joita ei ehkä ollut keväällä samalla tavalla tarjolla. Ostan ensimmäiset silmiini sattuneet lapaset – kauniit kuin mitkä.

Ihania kirjottuja kukkia on lapasissa, laukuissa ja vaikka missä. Ne kuulemma tulevat Muhun saarelta. Luin netistä, että muhulaiset ovat aina olleet tunnettuja käsityötaidostaan. He ovat kierrelleen mantereella myymässä taitavia tuotoksiaan. Koska saarelaiset ovat aina enemmän ja vähemmän eristyksissä, on käsityöläisyys ollut tärkeä tapa hankkia elantoa, ja on sitä varmaan edelleenkin.
Muhulaisten taidokasta kirjontaa


Viimeksi jäin harkitsemaan ihania pussukoita; ostaako vai eikö ostaa. Myyjän pöytä on samalla paikalla kuin keväälläkin. Valinnan vaikeus on taas ihan kamala. Ostan loppujen lopuksi Viljandin kansallispukukankaisen laukun. Se ihana turkoosin värinen pussukka jää ensi kertaan.


Harmitti viimeksi, kun jäi ostamatta virolaista kosmetiikkaa. Nyt ostan mustan saippuan, joka on tarkoitettu jalkapohjia varten. Lahjaksi ystävälle ostan huovutetun pussin sisällä olevan saippuan. Ensi kerralla pitää näihin tuotteisiin syventyä paremmin. Ehkä hyvä jalkarasva löytyisi.


Tämä kaikki upeus on loputonta. Hyvä, että käsityöläisillä on myyntitapahtumia. Kannatetaan niitä. Martin Markkinat on kokematta, näkemättä. Sinne ensi vuonna siis! Tai sitä ennen vaikka Muhun saarelle? Niitä neuleita on ainakin pakko googlettaa. Mistähän niihin löytyisi ohjeita? Voi että 
voivatkin olla ihania! 
Tuo turkoosin värinen pussukka houkuttelee. Enkä ensi kerralla sitten. 

Minun tämän messun saaliini. Ei nyt kovin kummainen ollut.9 kommenttia:

 1. Olipa mukavaa, kun löysin blogisi fb:n kautta. Tuonne Tallinnan käsityömessuille pitää kyllä päästä, eikun mennä. Ainut harmi on se, että meidän pitää matkustaa Hkiin 4 tuntia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, jos blogistani oli sinulle iloa. Suosittelen lämpimästi noita käsityömessuja. Kateeksi käy helsinkiläisiä, ei muuta kun nousevat laivaan vaan.

   Poista
 2. Ihanan punaisen laukun olet löytänyt. Olisipa joskus kiva käydä tuolla Tallinan käsityömessuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsityömessut ovat kaksi kertaa vuodessa, joulukuussa ja huhtikuussa. Sitten on Martin Markkinat ja joulumarkkinat. Ainahan vanhasta kaupungista käsitöitä löytää milloin vaan. Messut ovat oma juttunsa - suosittelen.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Muhun naisten kirjailu on todella kaunista ja uniikkia! Minulla on matkamuistona Muhusta sydämenmuotoinen neulatyyny. Kiitos tästä kiinnostavasta jutusta! Helena Uutela

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit tekstistäni ja kuvista. Käsityötaito on arvostettavaa.

   Poista